Повик бр.14 за набавка на сертифициран расад за пиперка

2023-01-25T07:58:08+01:00

Повик бр.14 за набавка на сертифициран расад за пиперка Проект „Организациски развој на НФФ и подобрени пазарни врски за малите фармери и производители од руралните области со цел зголемен приход“ Позадина Националната федерација на фармери ја претставува најголемата мрежа на фармери и земјоделски организации во земјата. Целата институционална меморија и искуство ја наследи од Федерацијата [...]

Повик бр.14 за набавка на сертифициран расад за пиперка2023-01-25T07:58:08+01:00

Јавен повик бр.13 за набавка на амбалажа за јаболка

2022-11-22T15:08:31+01:00

Јавен повик бр.13 за набавка на амбалажа за јаболка- мрежасти вреќи P9408, „Организациски развој на НФФ и подобрени пазарни врски за малите фармери и   производители од руралните области со цел зголемен приход“ I. Позадина Националната федерација на фармери ја претставува најголемата мрежа на фармери и земјоделски организации во земјата. Целата институционална меморија и искуство ја [...]

Јавен повик бр.13 за набавка на амбалажа за јаболка2022-11-22T15:08:31+01:00

НФФ реалзира средба со министерката Тренчевска и министерот Николовски за изнаоѓање на правен механизам за надоместок за мајчинство на регистрираните жени земјоделки

2022-11-11T15:38:39+01:00

Националната федерација на фармери реализира средба со министерката за труд и социјална политика Јована Тренчевска и министерот за земјоделство, Љупчо Николовски  на која се разговараше за статусот и положбата на жените земјоделки и за изнаоѓање на правен механизам за надоместок за мајчинство на регистрираните жени земјоделки. Двете министерства сериозно пристапуваат кон решавање на овој проблем [...]

НФФ реалзира средба со министерката Тренчевска и министерот Николовски за изнаоѓање на правен механизам за надоместок за мајчинство на регистрираните жени земјоделки2022-11-11T15:38:39+01:00

НФФ и We Effect имаа средба со генералната директорка на Шведската агенција за меѓународна развојна соработка – Сида, Карин Џимтин

2022-11-11T15:40:11+01:00

Националната федерација на фармери заедно со Шведската фондација за развој We Effect учествува на средба со генералната директорка на Шведската агенција за меѓународна развојна соработка - Сида, Карин Џимтин и директорката на Одделот за Европа и Латинска Америка на Сида, Лиза Фредрикссон кои посетија потенцијална пилот интервенција на IISEEE проект, фокусирана на обезбедување на подобра [...]

НФФ и We Effect имаа средба со генералната директорка на Шведската агенција за меѓународна развојна соработка – Сида, Карин Џимтин2022-11-11T15:40:11+01:00

Унапредување на консолидацијата на земјиштето

2022-11-04T08:10:36+01:00

Учествувавме денеска на свеченото отворање на проектот финансиран од Европската Унија (ЕУ) ‘’Унапредување на консолидацијата на земјиштето во Северна Македонија’’ и истовремено одбележување на резултатите (официјално затворање) на проектот финансиран од ЕУ ‘’Воведување на Национална Програма за консолидација на земјиште’’ (МАИНЛАНД). Свое обраќање на настанот имаше Стеван Орозовиќ, извршен директор на НФФ кој потенцира дека [...]

Унапредување на консолидацијата на земјиштето2022-11-04T08:10:36+01:00

Одржана седница на УО на НФФ

2022-11-04T08:09:25+01:00

На 2.11 се оддржа состанок на УО на Националната федерација на фармери каде што се разговараше за активностите за интервенциите на НФФ во делот на развој и јакнење на договорното производство и пласманот, активностите што НФФ ги презема во делот на лобирањето, новиот модел за субвенционирање, измените во законот за земјоделско земјиште и проблемите кои [...]

Одржана седница на УО на НФФ2022-11-04T08:09:25+01:00

Јавна набавка за откуп, дистрибуција и пакување јаболко од реколта 2022 година, произведени во Република Северна Македонија

2022-10-21T12:54:07+01:00

Агенција за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој објавува јавен повик за откуп, дистрибуција и пакување јаболко од реколта 2022 година, произведени во Република Северна Македонија. Преку оваа нова програма која за прв пат ја воведуваме се помага откупот на јаболка, обезбедувајќи здрава ужинка за ‪186.000‬ ученици во 350 основни училишта. Целиот оглас е [...]

Јавна набавка за откуп, дистрибуција и пакување јаболко од реколта 2022 година, произведени во Република Северна Македонија2022-10-21T12:54:07+01:00

Предизвиците на жените во руралните средини и нивните заложби

2022-10-20T08:38:22+01:00

„Предизвиците на жените во руралните средини и нивните заложби", беа во фокусот на конференцијата која се одржа под покровителство на сопругата на претседателот на Република Северна Македонија, Елизабета Ѓоргиевска. Во Кабинетот на претседателот Стево Пендаровски се одржа и изложба на производи на жени земјоделки, со цел да се поттикнат жените да се вклучат во процесите [...]

Предизвиците на жените во руралните средини и нивните заложби2022-10-20T08:38:22+01:00

Одбележан Меѓународниот ден на руралнате жена и Светскиот ден на храната

2022-10-16T16:33:41+01:00

Потребна е поголема достапност на образовни, јавни и социјални услуги во руралните средини, како и креирање и промовирање мерки за зголемување на можностите за вработување на жените од руралните средини, креирање мерки за признавање на неплатениот труд на жените за грижа на семејството и наоѓање решенија за жените од руралните средини кои немаат остварено право [...]

Одбележан Меѓународниот ден на руралнате жена и Светскиот ден на храната2022-10-16T16:33:41+01:00

Потребни се мерки и политики за економско јакнење на жените од руралните средини

2022-10-14T13:04:21+01:00

Жените од руралните средини се соочуват со голем број на предизвици, а тоа се социјална исклученост, невработеноста, родова дискриминација, нееднаква распределба на приходите и ресурсите, доминација на традиционалните норми, лишување од сопственост на земјоделско земјиште и имот, лишување од право на платено родителско отсуство, ограничени пристапи и понуда на образование, информации, здравствена заштита и сл. јавни и социјални [...]

Потребни се мерки и политики за економско јакнење на жените од руралните средини2022-10-14T13:04:21+01:00
Go to Top